whk premieWerkgevers hebben mogelijk jarenlang duizenden euro’s teveel betaald aan de gedifferentieerde premie Werkhervattingskas (Whk). Met die premie verzekeren zij hun werknemers onder meer tegen de financiële gevolgen van werkloosheid en arbeidsongeschiktheid.

Beeld Werkgevers hebben mogelijk duizenden euro’s teveel Whk-premie betaald
Dat concludeert Aon uit de rechtszaak van een werkgever die stelt dat in de gedifferentieerde Whk-premie voor 2014 onrechtmatig ook de Ziektewetlasten zijn meegerekend. Op deze lasten, die op uitkeringslasten uit 2012 zijn gebaseerd, had de werkgever naar eigen zeggen geen invloed. Het gerechtshof van Amsterdam stelde de werkgever afgelopen vrijdag in het gelijk. De Belastingdienst kan dus een fikse stroom aan claims tegemoet zien van werkgevers die jarenlang een te hoge gedifferentieerde Whk-premie hebben betaald.

De te verwachten claims aan het adres van de Belastingdienst pakken mogelijk nog hoger uit als de uitspraak ook opgaat voor het gedeelte van de gedifferentieerde premie voor uitkeringen voor de WGA-flex in 2012. Of het echt zover komt, staat nog niet vast: de Belastingdienst kan nog tegen de uitspraak van het hof in cassatie gaan.

Premie controleren en laten corrigeren
“Dit is hét moment voor werkgevers om hun gedifferentieerde Whk-premie vanaf 2014 te controleren en te laten corrigeren,” aldus Daniel Rijnbeek, Managing Consultant bij de afdeling Corporate Wellness van Aon Nederland. De uitspraak van het Hof toont aan dat werkgevers soms wel duizenden euro’s teveel hebben betaald. Rijnbeek: “Werkgevers zullen zich nu terecht afvragen of zij de afgelopen jaren ook onnodig veel voor de Whk hebben betaald. Wie daar zekerheid over wil, adviseren wij de jaarlijkse controles van deze premie vanaf 2014 opnieuw te laten uitvoeren.”

Bron: hrpraktij.nl

Na mijn studie Bedrijfskunde aan de universiteit van Groningen heb ik op het hoofdkantoor van een grote non-profit organisatie gewerkt als beleidsmedewerker P&O. Tot mijn takenpakket behoorde onder meer het gehele arbobeleid, functiewaarderingstrajecten, alles rondom dossieropbouw en ontslag. Het adviseren van leidinggevenden en directies over wet- en regelgeving (in combinatie met 9 van toepassing zijnde CAO's) en alle HR vraagstukken was een wezenlijk onderdeel van mijn functie.

Vervolgens ben ik als Manager Bedrijfsvoering werkzaam geweest binnen een instelling. Hierbij gaf ik leiding aan ICT, financiën, HR, secretariaat en facilitair.

Aangezien het adviseren in mijn bloed zit, koos ik er vervolgens voor om weer terug te gaan in een staffunctie als beleidsmedewerker HR en organisatieverandering.

Ik houd van studeren en het volgen van de laatste ontwikkelingen. 
Recent heb ik bij CS Opleidingen BV de opleiding Regie op Werkvermogen op hbo-niveau succesvol afgerond. Deze opleiding is de norm voor de re-integratie professional die zich wil onderscheiden binnen de vele aanbieders van tweede spoor re-integratie adviseurs. Mijn kracht is om mensen te motiveren de kansen en mogelijkheden te pakken en niet te zien op de beperkingen.

Voor mijzelf, en dus in mijn werk en mijn omgang met mensen, zijn eerlijkheid, openheid en betrouwbaarheid kernwaarden. Dat is de wijze waarop Ritter Advies zaken doet.